China neemt effecten handelsconflict serieus

De Chinese economie heeft in 2018 serieuze tegenwind ervaren, onder meer als gevolg van het handelsconflict met de VS. Het ziet ernaar uit dat in het vierde kwartaal van vorig jaar de neerwaartse druk is toegenomen. Zo liet in december het producentenvertrouwen in de industrie een verdere daling zien. De inkoopmanagersindex die het vertrouwen meet, daalde verder van 50 in november naar 49,4 in december, waarmee de laagste stand van 2018 is neergezet. Die stand wijst op krimpende activiteit in de industrie. Eerder zagen we al dat de groei van het bbp in het derde kwartaal van 2018, op jaarbasis met 6,5%, lager uit viel dan in Q2 (+6,7%). Dat was de laagste groei sinds het eerste kwartaal van 2009. Ook de groei van de detailhandelsverkopen is onder druk gekomen. In november kwam de groei uit op 8,1%, en dat was de laagste stand sinds mei 2003. Dat het handelsconflict pijn doet, wordt ook bevestigd door de omzetwaarschuwing van Apple.

Het is dan ook niet geheel verrassend dat de Chinese autoriteiten maatregelen nemen om de Chinese economie te ondersteunen. Er zijn in de afgelopen week monetaire en fiscale maatregelen in het leven geroepen om de economische groei in het land te ondersteunen. Afgelopen vrijdag is door de Chinese centrale bank (PBoC) aangekondigd dat de reserveratio in twee gelijke stappen wordt verlaagd met 100 basispunten; op 15 en 25 januari. Hiermee geeft de PBoC een serieus signaal dat ze het monetaire beleid wil versoepelen. Mogelijk dat in de loop van 2019 nog meer verlagingen van de reserveratio worden aangekondigd.

Naast deze stappen zijn eerder al een verlaging van de winstbelasting en meer overheidsinvesteringen bekendgemaakt. De verdere kredietafbouw in de Chinese economie wordt hiermee wel verder naar achteren geschoven. De nodige aanpassing die voor meer stabiliteit op langere termijn zorgt, blijft dan ook voorlopig uit.

Voor nu geven de Chinese autoriteiten meer gewicht aan de ondersteuning van de Chinese economie. En dit is nodig zolang de onzekerheid over het handelsconflict met de VS aanhoudt. Verder tarifaire maatregelen zijn tot 1 maart van dit jaar door de VS uitgesteld om onderhandelingen een kans te geven. Vandaag en morgen vinden nieuwe onderhandelingen plaats over intellectuele eigendommen, landbouw en industrie en niet-tarifaire maatregelen. Indien er een oplossing wordt gevonden voor het handelsconflict, kan dit voor beleggers samen met de recent aangekondigde monetaire en fiscale maatregelen als sterke impuls dienen voor Chinese aandelen in 2019.

Terug naar Beleggingsnieuws