China wil af van het ‘copy cat’ imago

Beleggers moeten zich niet blind staren op de groeicijfers van China maar op de hervormingen die het doorvoert.

China van ‘copy cat’ tot innovator

De Chinese volksrepubliek vierde afgelopen week haar 70e verjaardag met een flink vertoon van militaire macht. Het land heeft de afgelopen decennia een enorme economische ontwikkeling doorgemaakt door zich open te stellen voor de internationale handel. Sinds 1950 is de omvang van de economie meer dan vervierhonderdvoudigd. De komende decennia zal de ontwikkeling in China doorzetten, maar die zal steeds meer een binnenlandse oorsprong hebben met een belangrijke rol voor innovatie.

China wil af van het ‘copy cat’ imago. De focus ligt nu op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Jarenlang heeft het intellectueel eigendom kunnen bemachtigen van Westerse bedrijven. Het handelsconflict heeft hier een einde aan gemaakt en China realiseert zich dat het snel de randvoorwaarden moet creëren voor Chinese bedrijven om eigen intellectueel eigendom te ontwikkelen. Daar wordt nu hard aan gewerkt en volgens het Amerikaanse Council on Foreign Relations zal China in 2030 het land zijn dat het meeste uitgeeft aan onderzoek en ontwikkeling. Het technologische gat met de VS slinkt snel. En hoewel het land nog achterblijft op de VS, zal het op korte termijn de leidende macht zijn wat betreft kunstmatige intelligentie, robotics, energie-opslag, 5G, quantum informatie systemen en mogelijk ook biotechnologie.

Daar hoort een China bij dat zich verder openstelt voor internationale beleggers. We zien dat gebeuren met het schrappen van beperkingen voor internationale beleggers en strengere eisen voor Chinese beursgenoteerde bedrijven. Beleggers dienen zich dan ook niet langer blind te staren op het economische groeicijfer, maar ook op de mate van nieuwe hervormingen die het land doorvoert.

Terug naar Beleggingsnieuws