Publicatiedatum: 28 oktober 2020
Auteur: Ineke Valke


Dit jaar dalen de winsten van small caps veel sterker dan die van large caps. Deze moeilijke periode wordt veroorzaakt door de gevolgen van de recessie, veelal zwakkere balansen en kleinere buffers. Volgend jaar kan door het cyclische karakter echter een krachtiger herstel volgen.


Vooral kleinere ondernemingen met een focus op groeisegmenten kunnen beter presteren dan de grotere bedrijven, waar de spreiding van activiteiten de groei vaak in de weg zit. Zo doet de lagere vraag naar systemen en projecten bij SAP, Cisco en IBM de hogere groei in de Cloud teniet. De winstwaarschuwing bij SAP zorgde voor een koersval van bijna 20% op één dag. Europese small caps presteren de laatste twintig jaar beter dan hun grotere concurrenten.


De waarderingen zijn sterk opgelopen, maar voorlopig zullen zij, in tegenstelling tot SAP, minder last hebben van de sterkere euro. Amerikaanse small caps blijven sinds tien jaar achter, maar sinds het dieptepunt in maart is sprake van een omslag. Mits de economie aantrekt en er extra overheidssteun komt kunnen Amerikaanse small caps verder inlopen.

Grafiek: Amerikaanse small caps veren op na dieptepunt maart

Terug naar Beleggingsnieuws