Publicatiedatum: 12 mei 2021
Auteur: Ineke Valke

De hack die een Amerikaanse oliepijplijn platlegt, maakt pijnlijk duidelijk dat digitalisering ook nadelen kent. Criminelen weten zich wel raad met de veelal verouderde infrastructuur en laten zich met bitcoins betalen. Overheidsvoorzieningen in de gezondheidszorg of energie zijn hun doelwit, maar ook ondernemingen en consumenten worden aangevallen.


Zo steeg het aantal phishing aanvallen vorig jaar met 42% tot 35.000 per dag. De uitgaven aan cybersecurity zullen de komende jaren sterk moeten toenemen. Vorig jaar namen de uitgaven toe, maar bleef de groei achter bij hardware en netwerkuitgaven. Op de beurs presteerden cybersecurity aandelen de afgelopen maanden goed. De koers-winstverhoudingen zijn opgelopen tot boven de 30, mede doordat de winstgevendheid bij veel ondernemingen nog tegenvalt. Logisch, want de uitgaven aan R&D en personeel nemen toe om criminelen voor te kunnen blijven.


Als cybersecurity of softwarebedrijven zelf gehackt worden, zoals bij SolarWinds, raakt de koers in een vrije val. Dus ook bij de selectie van cyberaandelen gaat veiligheid voor alles. In het Rabo assortiment zijn IShares Digital Security, Pictet Security en Thematics Safety opgenomen.

 

Belang cybersecurity blijkt na hack SolarWinds

Terug naar Beleggingsnieuws