Publicatiedatum: 20 juli 2020


Niet alleen gezondheid gaat vóór economie, ook de nationale veiligheid van dataverkeer gaat in de westerse landen tegenwoordig voor de economie. De beveiligingsmaatregelen zullen niet alleen leiden tot hogere kosten, maar ook tot meer internationale samenwerking.

In de Verenigde Staten worden bedrijven opgeroepen om geen data meer te delen met China en leveranties aan Huawei, direct dan wel indirect, stop te zetten. In het Verenigd Koninkrijk mogen Britse telecombedrijven geen 5G-apparatuur van Huawei meer kopen en per 2027 moet alle bestaande Huawei-apparatuur in de Britse netwerken zijn vervangen. Door deze ban wordt de introductie van het 5G-netwerk met drie jaar uitgesteld en zal het uitrollen van deze technologie ongeveer GBP 2 miljard hoger uitvallen. In de eurozone is de verdeeldheid over een eventuele uitsluiting van Huawei groot.

Dit komt mede doordat er meer dan 100 telecombedrijven in Europa zijn versus ieder drie in de VS en China. Ericsson en Nokia kunnen van de uitsluiting van Huawei profiteren, maar dat betekent wel dat de kosten voor het 5G-netwerk omhoog zullen gaan. Verder besliste het Europese Hof dat de privacy van het dataverkeer tussen Europa en de VS niet voldoende wordt beschermd en niet voldoet aan de Europese AVG-eisen (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

In het uiterste geval zullen Amerikaanse bedrijven servers in Europa neer moeten zetten. Dit zal tot hogere kosten in de westerse landen leiden. Deutsche Bank becijferde dat een technologische koude oorlog wereldwijd zo’n $ 3500 miljard in 5 jaar kan kosten. De veranderde standpunten zouden kunnen bijdragen aan een technologische inhaalslag in Europa en meer eenheid in de telecomnetwerken. Bovenop deze ontwikkelingen komt een ander onderzoek van de Europese Commissie bij 400 ondernemingen om te beoordelen of data goed beschermd worden en of de producenten een monopoliepositie hebben. Digitale assistenten als Siri (van Apple) en Alexa (Amazon), fitness trackers en op afstand te regelen thermostaten, koelkasten en verlichting vallen onder dit onderzoek.

De Amerikaanse technologieconcerns hoeven zich voorlopig nog weinig zorgen te maken. Het onderzoek van de Europese Commissie duurt lang en Europa komt moeizaam tot een gemeenschappelijke conclusie; dat zien we dit weekend weer op de Europese top. Ook de consument is tolerant ten aanzien van alle persoonlijke data die Apple, Facebook en Google verzamelen.. De AVG-wetgeving levert meer dreiging op doordat in heel Europa dezelfde wetgeving geldt en geen aparte regels worden toegestaan.

Bij schending van de AVG kan de boete oplopen tot 4% van de wereldwijde omzet. Op de beurs zijn de Amerikaanse technologie-aandelen populair. De waarderingen zijn inmiddels hoog, maar gerechtvaardigd door een veel hogere winstgroei. De extra lasten raken de winstgroei slechts beperkt, terwijl de bedrijven mogelijk in het gat springen door beschermingsdiensten te gaan aanbieden.

Databescherming leidt tot hogere kosten

Terug naar Beleggingsnieuws