Publicatiedatum: 24 maart 2021
Auteur: Ineke Valke  

Veel beleggers zal het deze week niet ontgaan zijn: de samenstelling van de AEX is gewijzigd. De AEX wordt jaarlijks herzien naast tussentijdse aanpassingen voor overgenomen bedrijven. Doordat de AEX een marktgewogen index is, is dit een soort populariteitsmeter, want sterk gedaalde aandelen als ABN Amro en Galapagos verdwijnen uit de index en Signify en Besi worden opgenomen.

Je zou dus denken dat het percentage technologie in de AEX toeneemt, maar het belang van hightechbedrijf ASML en dat van technologie is gedaald van 33% naar 31, doordat bij de herweging een maximale positie per aandeel van 15% geldt. Ook de financiële waarden nemen af, namelijk van 10% tot 8,5%. Consument Basis stijgt door de doorgevoerde aanpassing voor Unilever met maar liefst 5 procentpunt tot bijna 25%.

Sinds 2010 weerspiegelt de AEX de veranderingen die we hebben doorgemaakt. Technologie is nu de belangrijkste sector, terwijl basismaterialen, industrie en energie in gewicht zijn afgenomen. Als de hoge vraag naar halfgeleiders zich in hogere aandelenkoersen blijft vertalen, dan kan technologie de verlaging van dit jaar weer inhalen en is het iets defensievere profiel van de AEX slechts tijdelijk

 

De AEX is nu even wat defensiever

Terug naar Beleggingsnieuws