De barometer voor het handelsconflict

De dalende renminbi vergroot de onzekerheid

De Chinese munt is versus de dollar sinds de tweet van Trump met 3% gedaald. Een verdere daling van de munt zal de aandelenmarkten onder druk kunnen zetten. Dit zet druk op Trump, aangezien hij de S&P 500 als barometer van zijn populariteit beschouwt.

Een goede barometer voor de kans op een handelsdeal tussen de VS en China is de renminbi. Deze laat met de beweging sinds 5 mei zien dat de onzekerheid over een deal niet minder is geworden, ondanks het herstel op de aandelenmarkten van afgelopen week. De munt staat onder druk door de monetaire maatregelen die de Chinese centrale bank neemt om de groeiafzwakking tegen te gaan en vooral ook door de hogere invoerheffingen op Chinese export naar de VS. Sinds de tweet van Trump is de Chinese munt versus de dollar met 3% in waarde gedaald naar bijna het laagste niveau van begin dit jaar, zelfs tot dichtbij de psychologisch belangijke grens van 7 renminbi per dollar. Of de munt door deze grens gaat is in grote mate afhankelijk van of de Chinese autoriteiten dat toelaten. Indien dat het geval is dan geeft dat een sterk signaal dat een handelsdeal niet snel zal worden bereikt.

Het is voor China wel één van de meest effectieve middelen om de VS onder druk te zetten om verder te onderhandelen. Het biedt namelijk tegenwicht aan de negatieve effecten die de Amerikaanse invoerheffingen hebben op de Chinese export. Een sterke afzwakking van de Chinese munt zal negatief worden onthaald door de financiële markten en de aandelenmarkten op korte termijn onder druk zetten. De laatste keer dat de Chinese autoriteiten de munt devalueerden, was in de zomer van 2015 toen de markt hard onderuit zakte. Aangezien Trump de S&P 500 als barometer beschouwt voor de populariteit van zijn presidentschap, brengt een verdere verzwakking van de renminbi gek genoeg een handelsdeal mogelijk dichterbij.

Terug naar Beleggingsnieuws