Publicatiedatum: 27 juli 2020


Een koersstijging van bijna 8% op één dag is voor een bedrijf als Unilever een uitzondering. De laatste keer dat Unilever zo’n klapper maakte, van ruim 12%, dateert van 2017, toen Kraft Heinz een overnamebod deed. De koersreactie staat enigszins symbool voor de stijlveranderingen die nu op de beurzen zichtbaar zijn. Producenten van voedingsmiddelen en farmaciebedrijven staan bekend als ‘defensieve’ aandelen die rustiger dan de rest van de markt reageren, ofwel een lage bèta hebben.

Hoge bèta aandelen, zoals technologie en biotech, gaan normaal gesproken harder omhoog en omlaag dan de brede markt. Sinds de coronacrisis beginnen defensieve aandelen nu wat sterker te bewegen en groeiaandelen (hoge bèta) gematigder. Gegeven de reactie van Unilever kan ook bij persoonljke verzorging en voeding een omslagpunt komen.

Bij Unilever was het niet zo zeer verrassend dat de verkopen van antibacteriële producten fors stegen, maar wel dat de terugval in de verkopen aan restaurants en evenementen konden worden opgevangen. Unilever schakelde over naar ijsverkopen direct aan de consument door internetbestellingen via bezorg-diensten op te zetten. Simply Good Foods (gezonde snacks) was eveneens succesvol met internetinitiatieven. Een ander bedrijf dat indruk maakte is Kingfisher.

Woninginrichting profiteerde van de lockdowns, maar zelfs hier kon een tussenbericht verrassen. Beleggers beloonden het bedrijf met een koersstijging van bijna 15%. Veranderingen in gevoeligheid voor marktbewegingen kunnen, als ze verder doorzetten, ook gevolgen hebben voor een aandelenportefeuille. Saai zijn de voedingsaandelen allerminst.

Defensieve aandelen verre van saai

Terug naar Beleggingsnieuws