Publicatiedatum: 15 februari 2021

Europese aandelen stellen al jaren teleur door tegenvallende winsten en politieke verwikkelingen. Voor Duitse aandelen verwachten wij echter dat het ingezette beursherstel de komende maanden door zal zetten. De periodes dat Duitse aandelen het beter deden dan die uit andere landen, kwamen overeen met economische groeiperiodes. Nu het economische herstel In de komende kwartalen geleidelijk door zal zetten, kunnen Duitse aandelen het voortouw nemen. Duitsland is na China het grootste exporterende land ter wereld. Zo’n 40% van het bbp betreft exportgoederen als industriële en chemische producten, auto’s en robots. De presidentswissel in de VS kan een extra gunstige invloed hebben. De Amerikaanse importtarieven worden mogelijk versoepeld of in ieder geval niet verhoogd en uitgebreid, zoals Trump overwoog.

Alleen al de verminderde spanningen tussen de VS en China hebben voor Duitsland positieve gevolgen. In 2019 zorgde de handelsoorlog immers voor een krimp, hoewel kort en mild. Verder is er uit eigen land nu meer staatssteun dan ooit, omdat de Duitse overheid een U-bocht gemaakt heeft in het begrotingsbeleid. Jarenlang werd de ‘Schwarze Null” gepredikt, ofwel een begrotingstekort van maximaal 0,3% van het bbp. Vorig jaar en dit jaar ligt het begrotingstekort op 6,5% en 4%. Natuurlijk is Covid daar verantwoordelijk voor, maar voorlopig zal de begroting ruim blijven en dat geeft ruimte voor structurele verbeteringen door investeringen in (digitale) infrastructuur en onderwijs. Dit zal de economie robuuster en innovatiever maken. Duitsland staat op de concurrentieladder op de zevende plaats van de 141 landen wereldwijd en behoort tot de meest productieve en best opgeleide landen. Alleen op het gebied van informatietechnologie en telecommunicatie blijft het achter. Het Duitse internet is duidelijk verouderd, in vergelijking met andere landen zijn er minder internetaansluitingen en contante betalingen hebben nog de voorkeur. Het stimuleringspakket zet in op digitalisering en op projecten in duurzame energie, waar Duitsland al koploper in is. Voor de autosector stelt de overheid subsidies beschikbaar om sneller over te schakelen naar elektrische auto’s. Vooral de kleinere innovatieve ondernemingen die conservatief gefinancierd zijn(Mittelstand), zullen profiteren van de grote steun van de overheid.

Zij zijn goed voor 40% van het bbp en 70% van de werknemers. Daarom kijken wij breder dan alleen de DAX-index en ook naar de kleinere ondernemingen in de CDAX en SDAX, waar technologie, industrie en consument cyclisch de grootste sectoren zijn, zoals bijvoorbeeld groeibedrijven als Verbio (bio-energie), United Internet, Sartorius (biotech) en Siltronic (halfgeleiders). Risico’s voor een belegging in Duitsland zijn tegenslagen rondom het coronavirus, de sterkere euro en eventuele onrust bij de opvolging van Merkel, die zestien jaar bondskanselier is geweest.

Duitse bedrijven profiteren van omslag economie en staat

Terug naar Beleggingsnieuws