Een deal op komst grafiek

Trump heeft de deadline van 1 maart voor de handelsonderhandelingen met China verlengd. Er wordt in de ogen van Trump in voldoende mate progressie geboekt.  Ook is er een nieuwe top aangekondigd met presidenten Xi en Trump, wat suggereert dat er binnenkort een deal bekend wordt gemaakt.  In de komende weken worden de gesprekken vervolgd, om op een aantal cruciale dossiers toenadering te krijgen. De onderhandelingen kennen in feite drie belangrijke thema’s: handel, wisselkoersen en technologie.
In het dossier over het handelsoverschot dat China heeft met de VS (die Trump volgens zijn verkiezingsbelofte hard zou aanpakken), kan China heel toegeeflijk zijn.

China kan namelijk bepaalde agrarische producten van de Amerikanen afnemen, die ze nu kopen van landen als Brazilië en Argentinië. Ook vliegtuigen kunnen ze uit de VS kopen,  in plaats van uit Europa. Het probleem van het handelstekort verschuift hiermee naar deze landen. Het tweede thema is het vraagstuk rondom de wisselkoersen. Hoewel de Chinese staatsmedia dit ontkracht, heeft China toegezegd een stabiele wisselkoers na te streven. Het hete hangijzer blijft het thema technologie. In de VS wordt de opkomst van China als technologische grootmacht door de regering Trump met argusogen bekeken. Deze gesprekken zullen daardoor waarschijnlijk minder soepel lopen, wat een deal geen vanzelfsprekendheid maakt. Voor nu trekken de markten zich op aan de vorderingen die worden geboekt. Vooral Chinese aandelen profiteren van het nieuws. Die staan vandaag bijna 6% in de plus.

Terug naar Beleggingsnieuws