Publicatiedatum: 18 november 2020
Auteur: Erik Schmahl


Als een bank een onderdeel verkoopt voor een bedrag ter grootte van 20 keer de winst en 35% boven de intrinsieke waarde, dan kan met recht de vlag uit. Dat geldt zeker ook voor de Spaanse bank BBVA, dat zelf 45% beneden de intrinsieke waarde noteert op de beurs. Het onderdeel dat verkocht is aan PNC zorgde voor een opbrengst van €9,7 miljard wat ongeveer 46% is van de beurswaarde van BBVA. Dit geeft het bedrijf alle mogelijkheden om beleggers en toezichthouders tevreden te stellen.


Met de verkoop valt minder dan 10% van de winst weg, terwijl de balans een enorme impuls krijgt. Zo stijgt de kernvermogensratio met 3 procentpunten naar 14,5%. Dit resulteert in een verhoging van de krediet rating, waardoor de rente op obligaties is gedaald. De aandelenkoers is nog lang niet hersteld, maar ook daarvoor zijn er plannen. BBVA wil in de thuismarkt de bank Sabadell kopen (marktwaarde € 2,4 miljard). Ook wil de bank volgend jaar eigen aandelen inkopen. 


Daarvoor zal de ECB echter eerst het verbod op uitkeringen door banken aan aandeelhouders moeten beëindigen. Het is voor beleggers te hopen dat meer banken het voorbeeld van BBVA gaan volgen, met desinvesteringen en overnames.

Grafiek met aandelenkoers van BBVA

Terug naar Beleggingsnieuws