Morningstar herverdeelt de aandelen per eind oktober

Vorig jaar hebben MSCI en FTSE een nieuwe sector communicatiediensten opgezet, een combinatie van aandelen uit technologie, consument cyclisch en telecom. De oude telecombedrijven zijn daardoor niet van karakter veranderd.

Een jaar communicatiediensten

De sector communicatiediensten bestaat ruim een jaar. Althans, de naam en samenstelling zijn bij indexaanbieders MSCI en FTSE aangepast aan de nieuwe vormen van communicatie. De sector omvat zowel de ‘oude’ telecombedrijven als de ‘nieuwe’ media & entertainment bedrijven. Facebook, Alphabet (Google) en Twitter verhuisden vanuit de sector technologie, terwijl Netflix en WaltDisney hun intrede deden vanuit duurzame consumptiegoederen. Daardoor daalde een jaar geleden de weging van technologie in de wereldindex van 19% naar bijna 15% en steeg die van communicatiediensten van 2% naar 8%.

Telecombedrijven kennen over het algemeen een lagere winstgroei en koers-winstverhouding dan de meer internet gerelateerde ondernemingen. Hoewel een sectorverschuiving voor de waarde van een bedrijf niets uit zou mogen maken, kan de samenvoeging hier wel degelijk invloed op hebben. De populariteit van technologie zou de kapitaalstromen richting de nieuwe sector kunnen stimuleren. Dit jaar is technologie zowel in de VS als in Europa de koploper qua rendement. Communicatiediensten presteerden in de VS wel sterk, maar in Europa minder.

In de VS zijn er weinig pure telecombedrijven. Het afgelopen jaar hebben een paar van hen een herwaardering doorgemaakt. In Europa is dat minder het geval. Vanaf 1 november zal Morningstar, die fondsvergelijkingen mogelijk maakt, bedrijven anders indelen en aanpassen aan de nieuwe tijdsgeest.

Terug naar Beleggingsnieuws