Publicatiedatum: 27 mei 2020
Hoewel de beursgang groter is dan alle Europese beursintroducties gezamenlijk dit jaar, is het voor particuliere beleggers niet mogelijk om in te schrijven op de emissie van JDE Peet’s. Volgende week woensdag gaat de koffiegigant weliswaar in de notering op Euronext Amsterdam, met de merken Jacobs en Douwe Egberts (in Europa) en Peet’s (in de Verenigde Staten), maar dat geschiedt via een herplaatsing van aandelen.

Op dit moment haalt JDE Peet’s met een onderhandse plaatsing € 700 miljoen op. Daarnaast herplaatst JDE Peet’s nog voor € 1.550 miljoen aan aandelen. Op dat moment staat 15-17% van het koffieconcern op de beurs genoteerd en blijft de rest in handen van de grootaandeelhouders. Daarmee is het niet zo’n forse introductie als die van Prosus vorig jaar of Adyen daarvoor.

Dat het bedrijf ervoor kiest om op een vergelijkbare manier naar de beurs te gaan, betekent dat beleggers niet meer hoeven te vechten om toewijzing. Dat is geen groot gemis: Ze hadden daarbij toch al zelden een goede positie. Als de beursgang een succes werd, was de toewijzing vaak klein, terwijl er een volle toewijzing was als de beursgang mislukte. 

Emissiebeleggers komen op de koffie

Terug naar Beleggingsnieuws