De Amerikaanse centrale bank staat voor een dilemma. Aan de ene kant is de economie te sterk om de rente verder te verlagen. Aan de andere kant zorgt het handelsconflict en de inverse yieldcurve voor recessieangst. 

Fed-voorzitter communiceert ongelukkig

De onrust rond het handelsconflict vergroot de druk op de Fed om opnieuw in actie te komen. De Fed wil zich echter niet graag onder druk laten zetten door de politiek en niemand bij de Fed zal de indruk hebben dat de Chinese importtarieven een voorbeeld zijn van verstandig economisch beleid.

De Fed is vaak een vriend van de financiële markten, maar de markt is nog niet vertrouwd met de nieuwe Fed-voorzitter. Opnieuw zorgde Fed-voorzitter Jerome Powell op een persconferentie voor onrust. Het zorgvuldig opgestelde persbericht werd door de markt goed opgepakt, maar tijdens de persconferentie gleed de S&P 500 met 2% omlaag. Het beeld ontstond dat de Fed klaar was met deze ene rentestap en dat er later dit jaar geen tweede in het vat zit . De markt heeft echter nog wel een rentestap staan voor later dit jaar en ook één in de eerste helft van volgend jaar.

Dat de Fed de verwachting nu probeert te temperen, is wel begrijpelijk. De economische groei is voldoende, de consument besteedt nog flink en de werkloosheid is laag. Aan de andere kant is het bedrijfsleven erg terughoudend in hun investeringen en zien ze hun orderportefeuilles afnemen. Vroeger zou de Fed de rentetarieven misschien al wel hebben verlaagd op de afkoeling in de industriële data, maar bij het huidige niveau van de rentes dat ze als neutraal beschouwen, ziet de Fed daar nog geen reden toe. Omdat de Fed zo traag in actie komt, blijft de rentecurve in de VS aan de korte kant invers, wat de vrees voor een recessie volgend jaar voedt. De vijfjaarsrente ligt zo’n 0,05%-punt onder de tweejaarsrente. 

Terug naar Beleggingsnieuws