Publicatiedatum: 20 juli 2020


Het cijferseizoen van het tweede kwartaal van 2020 zal niet al te rooskleurig uitpakken, met veel grote afwijkingen versus de verwachtingen. De verwachtingen over de winstgroei in het tweede kwartaal zijn sinds eind april tot afgelopen week steeds verder naar beneden bijgesteld. Zo illustreert I/B/E/S data over de Stoxx600 ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar een bijstelling van -40% eind april tot -56% half juli.

Door de pessimistische verwachtingen is het makkelijker voor bedrijven om met beter dan verwachte cijfers te komen, maar dat is momenteel nog niet het geval: 46% van de bedrijven in de Stoxx600 rapporteerde beter dan verwachte cijfers tegen 50% gemiddeld. Voor de S&P wordt een daling van 43,2% verwacht ten opzichte van een jaar geleden. Vooralsnog zijn er 47 bedrijven die met cijfers gekomen zijn in de S&P500, waarvan 77% met beter dan verwachte cijfers. Normaliter is dit zo’n 65%. Beleggers zullen zich met name focussen op de prognoses ten aanzien van bedrijfswinsten en omzetten.

De voorspellingen zullen dan ook leidend zijn voor de koersbewegingen na de cijfers. Dit zagen we ook bij ASML afgelopen week. Het bedrijf liet een mooie groeiontwikkeling zien over het tweede kwartaal (de omzet steeg met 36%), maar was wat voorzichtig over de orderportefeuille en de koers daalde daardoor. In de VS rapporteerde Netflix mooie omzetcijfers, maar een minder positieve verwachting over de tweede helft van het jaar resulteerde in een koersdaling van 7%. Hoe slecht de cijfers over het tweede kwartaal dan ook mogen zijn, beleggers hebben hun vizier gericht op de toekomstige bedrijfsresultaten.

Focus van beleggers op winstprognoses

Terug naar Beleggingsnieuws