Publicatiedatum: 3 februari 2021
Auteur: Ineke Valke
   


Na de veelbesproken koersbewegingen van GameStop, zijn gelukszoekers op zoek naar nieuwe doelwitten in Europa. Door middel van een ‘short positie’ op aandelen is het mogelijk om te profiteren van dalende koersen. Een short positie houdt in dat een belegger een aandeel verkoopt die hij eigenlijk niet in zijn portefeuille heeft. 


In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn op dit moment de grootste shortposities te vinden bij Ocado, Morrison Supermarkets, Marks & Spencer en Alstom. Dichterbij huis zijn er shortposities in Wereldhave, JustEatTakeaway, AirFrance KLM, Fugro en Besi. De koerswinsten komen er relatief bekaaid vanaf.


Een stijging van zo’n 1800%, zoals deze maand bij GameStop, komt door strengere regels voor ongedekt short gaan in Europa niet snel voor. Het maximale rendement in Europa is zo’n 40% voor Shop Apotheke. Tevens kan een oproep via social media als beursmanipulatie worden gezien en zijn er veel minder Europese particuliere beleggers die in individuele aandelen beleggen. Door deze verschillen zijn de shortposities in Europa veel lager dan bij GameStop. Ook hier moeten beleggers alert blijven op wat ze kopen. Zo staan er nog veel shortposities in het failliete WireCard open.

Koersbeweging geshorte Europese aandelen

Terug naar Beleggingsnieuws