Publicatiedatum: 23 december 2020
Auteur: Erik Schmahl 
   

De geldmarktrente is nu al zes jaar negatief en in de afgelopen twee jaar is de rente zelfs alleen maar negatiever geworden. De 1-maands Euribor is nu -0,574%. Dat betekent dat de geldmarktfondsen voor particuliere beleggers geen alternatief zijn om te schuilen voor de negatieve spaarrente. De fondsen hebben hun tarieven immers tot het minimum verlaagd. 


De tijd dat zij de hoofdsom intact konden houden ligt inmiddels ver achter ons. Wie hierin belegt ziet de waarde van het fonds elke week met 0,01% dalen. De geldmarktfondsen hebben gedaan wat ze beloofd hebben: de korte rente volgen. Zelfs in maart was de koersschommeling niet anders dan anders. Dat laatste geldt niet voor alle obligatiefondsen. Wie de iShares EUR Corporate Bonds 1-5 year ETF aanhield en dacht dat hij weinig risico liep, werd lelijk verrast door een koersdaling van 9,2% in maart. 


Dat had niet zozeer te maken met een sterk gestegen marktrente of kredietopslag, maar met de forse verkoopgolf als gevolg van de pandemie. In de crisis bleken alle beleggingen één kant op te bewegen. Obligaties boden geen compenserende werking in een portefeuille. Alleen in de mate van verlies en het tempo van herstel was het verschil zichtbaar tussen de veiligste en de hoog risico obligaties.

Grafiek met koers iShares EUR Corporate Bonds 1-5 year ETF

Terug naar Beleggingsnieuws