Publicatiedatum: 4 januari 2021  

Ook in 2021 is het niet alleen economie dat de markten bepaalt, maar ook politiek. Dat begint direct met een spannende strijd om de Senaat, omdat er nog twee senatoren moeten worden verkozen in Georgia. Normaliter zouden de Republikeinen er ten minste één moeten kunnen claimen, maar in de politiek is weinig zeker. Veel wordt bepaald door de opkomst en het is de vraag welke partij er het best in slaagt zijn kiezers te laten opkomen: de ‘winnende’ Democraten (gefinancierd door donoren uit Californië) of de ‘bestolen’ Republikeinen (met alle steun vanuit Texas). Als beide senatoren naar de Democratische kandidaten gaan, wordt de Senaat voor de helft gevuld met Democraten en de andere helft door Republikeinen. Dan heeft vice-president Harris straks de doorslaggevende stem. Dat zou de nieuwe regering de mogelijkheid geven een stuk slagvaardiger van start te kunnen gaan. De vraag is of de beurs daar goed op zou reageren. Voor de beurs is met name een verwachte verhoging van de vennootschapsbelasting en de vermogensbelasting een ongunstig vooruitzicht. Wanneer het economisch herstel uit de pandemie in de loop van het jaar goed vorm heeft gekregen, zal een belastingmaatregel de agenda van Biden kunnen gaan bepalen.

Op het gebied van gezondheidszorg verschillen beide partijen eveneens flink van mening, waarbij de Democraten meer mensen toegang tot de gezondheidszorg willen geven. Ook een lagere leeftijd voor de oudedagsvoorziening stond in Biden’s verkiezingsprogramma. De kosten daarvan en de vrees voor hogere belastingen zullen op de aandelenmarkt niet goed ontvangen worden. Aan de andere kant zal een president met steun van een eensgezind Congres voor een sterkere economische groei kunnen zorgen, wat op termijn waarschijnlijk wel positief is voor de VS en daarmee ook voor de aandelenmarkt. Blijft de Senaat in handen van de Republikeinen, dan zijn de mogelijkheden voor hervorming voor Biden een stuk beperkter. Dat bleek al bij de recente onderhandeling over het steunpakket voor de pandemie, waar de uiteindelijke deal zeer dicht bij de wensen van de Republikeinen uitkwam, ondanks hun nederlaag bij de verkiezingen; voor de verkiezingen was de Democraten een ruimhartiger deal aangeboden. Dat had ook de voorkeur van president Trump.

Als hij het Congres niet onder controle heeft, betekent niet dat Biden een volledig vleugellamme president zal zijn. Wanneer hij twee Republikeinse senatoren mee krijgt voor een voorstel, heeft het kans van slagen en er zijn talloze zaken waarover de Republikeinen niet eensgezind zijn. Zo is voor een investerings-programma in infratructuur en nieuwe energie waarschijnlijk wel een meerderheid te vinden. Maar voor genoemde groots-cheepse hervormingen is dan geen plaats. Voor de beurs lijkt dat de gewenste uitkomst: een minder onvoorspelbare president, die door de Senaat beperkt wordt om grote hervormingen door te voeren, waardoor de belastinghervormingen van Trump wel goeddeels in tact blijven.

Georgia bepaalt belastingen en gezondheidszorg VS

Terug naar Beleggingsnieuws