Stijgende rente drukt beurzen

Januari was bijna het spiegelbeeld van de maand december. De afgelopen maand was namelijk één van de beste januarimaanden in meer dan dertig jaar voor de wereldaandelenindex. Eind vorig jaar waren er voornamelijk zorgen over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China. In het nieuwe jaar overheerste juist het optimisme over het overleg, nadat beide kampen zich positief uitlieten over de vorderingen. Deze omslag in het sentiment zorgde ervoor dat de wereldwijde aandelenindex in januari met maar liefst 7,5% steeg. Europese obligaties stegen met 1%.

Vooruitzichten
Hoewel wij dit jaar geen recessie verwachten, zijn de kansen hierop voor 2020 wel toegenomen. De onzekerheid rondom het handelsconflict tussen de VS en China zorgt ervoor dat de groei van wereldeconomie afzwakt. Voor de wereldeconomie gaat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit van 3,5% groei in 2019. Centrale bankiers en overheden zien de afnemende groei ook en reageren hierop. Dit zorgt voor meer stimulering van de economie in bijvoorbeeld China. De consumentenbestedingen worden echter gesteund positieve ontwikkelingen als de lage olieprijs, een gematigde inflatie en de toegenomen werkgelegenheid.

Een goede uitkomst van de handelsbesprekingen tussen China en de VS kan zorgen voor een positieve omslag in de groei en het sentiment. Ook het uitblijven van een harde Brexit kan bijdragen aan een positiever sentiment.

Wij houden niet alleen de Chinese beurs nauwlettend in de gaten, maar spelen in op wereldwijde ontwikkelingen. Iedere maand delen wij in verschillende video’s onze visie op de huidige markt. Wil jij ook varen op de kennis van onze beleggingsadviseurs? Lees meer over  Rabo Beheerd Beleggen 

 

Lees meer over Rabo Beheerd Beleggen

Aan beleggen zijn risico’s verbonden. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.