Publicatiedatum: 15 maart 2021  

De groeiramingen van experts zijn verder naar boven bijgesteld. Het ziet er naar uit dat de wereldeconomie dit jaar weer terug veert naar het niveau van voor de crisis. Na de krimp van de wereldeconomie van 4,0% in 2020 wordt het herstel op 5% geschat in 2021 gevolgd door een groei van 4,1% in 2022. China dat als enige grote economie vorig jaar groei wist te realiseren, trekt ook dit jaar de kar en heeft samen met India de hoogste groeiverwachtingen.

Economen zien voornamelijk een sterke verbetering voor de Amerikaanse economie door het nieuwe omvangrijke steunpakket van Biden en het hogere vaccinatietempo. Inmiddels worden er 2,2 miljoen prikken per dag gezet. De marktconsensus ligt volgens Bloomberg momenteel op een 5,5% groeiverwachting van het bbp voor de Verenigde Staten met een bandbreedte van 4,3% tot 7,0%. De Amerikaanse economie kan in de tweede helft van dit jaar terugkomen op het niveau van voor de coronacrisis. Niet iedere Amerikaan zal profiteren van het snellere herstel. De werkloosheid (6,2%) zal volgens verwachtingen gepeild door Reuters, pas in 2023 terugkeren naar het pre-crisis niveau.

De Japanse en Europese economie hebben de laatste maanden te kampen met coronamaatregelen en dat raakt de dienstensector. De industriële productie heeft zich echter buitengewoon sterk gehouden. In de loop van het tweede kwartaal zullen meer restricties worden opgeheven door de toenemende vaccinatiegraad, waarna significante verbeteringen op zullen treden door inhaalvraag. De Eurozone en Japan kunnen dan ook sterker groeien, hoewel het niveau van voor de crisis voor deze economieën  dit jaar nog niet zal worden bereikt. 

Groeivooruitzichten wereldeconomie zijn verbeterd

Terug naar Beleggingsnieuws