Grote koersverliezen in de IT sector

Wachten op liquiditeitsimpuls

Tot september was de IT-sector de favoriete sector van beleggers. Eerder dit jaar was Apple zelfs het eerste bedrijf ooit met een waarde van meer dan $ 1000 miljard, niet veel later gevolgd door Amazon. Maar inmiddels overtreft het gezamenlijke koersverlies van de FAANG – een acroniem voor vijf grote en sterk groeiende IT-bedrijven: Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google –de $ 1000 miljard. Desondanks behoren vier van de vijf FAANGs nog altijd tot de tien grootste bedrijven ter wereld.

Het succes van de FAANG-aandelen is te danken aan disruptieve innovaties en de kracht van het (mobiele) internet. Dankzij de uitbundige liquiditeit van centrale bankiers en het kuddegedrag van beleggers konden de koersen van deze bedrijven sterk stijgen. Soms wordt er een vergelijking gemaakt met de dotcombubbel, maar dat is onterecht. In tegenstelling tot de deze zeepbel wordt er nu volop winst gemaakt in de IT-sector. Daardoor is op dit moment de IT-sector slechts 15% duurder dan de totale aandelenmarkt, een premie die in lijn is met het historisch gemiddelde. Sommige FAANG-aandelen worden zelfs al gezien als ‘value’-aandelen. Het kan verkeren. Beleggers hebben opeens geen interesse meer. In november zat slechts 18% van de institutionele beleggers overwogen IT-aandelen. Dat is meteen het laagste percentage sinds februari 2009. Veel van het slechte nieuws lijkt daarmee in de koersen verdisconteerd.

Eén van de redenen dat de FAANG-aandelen en de IT-sector onder druk staan, zijn geluiden van de piek in mobiele telefoons. Met een penetratiegraad van 80% in het westen en 70% in China kan toch niet meer gesproken worden van een groeimarkt. Daarmee onderschatten beleggers waarschijnlijk de mogelijkheden van de binnenkort te introduceren 5G-technologie. 5G heeft een grote impact op bijna elke industrie, onder andere auto’s, gezondheidszorg, productie en distributie. De economische impact van nieuwe 5G-goederen en diensten wordt op dit moment ingeschat op $ 12.000 miljard in 2035.

Verder is de IT-sector door haar lange productieketens gevoelig voor een handelsoorlog. Tot zover is de impact van de hogere importtarieven relatief klein. Dat terwijl China meer geld spendeert aan de import van semiconductors dan aan de import van olie, iets waar het land met haar ‘Made in China’-programma verandering in wil brengen. Overigens blijft het bedrijfsleven wereldwijd investeren in de vele nieuwe IT-toepassingen, onder andere in clouddiensten, robotica, cybersecurity, internet of things, artificial intelligence en fintech. Een toekomst zonder FAANG is wellicht denkbaar, maar niet een toekomst zonder IT.

Terug naar Beleggingsnieuws