Groundhog Day voor May

Op het eerste gezicht is er weinig veranderd in het Brexit-proces de afgelopen week. Dat de transitieovereenkomst die de regering met de EU zo minutieus had voorbereid, zou worden afgestemd, zal weinigen hebben verbaasd. Op 29 januari gaat het parlement over een nieuw plan stemmen. We weten nog niet hoe dat plan er uit komt te zien.

May moet daarvoor steun uit meerdere geledingen halen en moet in overleg treden met de oppositiepartijen. Als het haar lukt, dan zal dit een deal zijn die een stuk tegemoet komt aan degenen die voor een zachtere Brexit willen gaan conform het Noorwegen-model en zal het VK bijvoorbeeld voor een douane-unie kunnen gaan. Maar het is twijfelachtig of het haar lukt om zo’n overeenkomst in korte tijd te orkestreren. Ze heeft immers veel kwaad bloed gezet met haar benadering van het dossier in de afgelopen twee jaar. In die zin lijken de komende weken voor May op de film Groundhog Day, waarbij dezelfde dag telkens opnieuw wordt beleefd.

Toch is er wel degelijk iets duidelijk geworden in de afgelopen week. Zo heeft May de motie van wantrouwen overleefd met de volledige steun van haar partij en van de gedoogpartner DUP. De LibDem’s hebben al aangegeven niet meer mee te willen stemmen met een eventuele nieuwe motie van wantrouwen, tenzij Labour mee wil gaan in hun eis van een tweede referendum. Daarmee is er een grote onzekerheid weg, namelijk de angst voor nieuwe verkiezingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het pond de afgelopen week is hersteld.

Terug naar Beleggingsnieuws