De aandelenkoersen van halfgeleiders staan onder druk door de laatste ontwikkelingen. Dit kan aanhouden, maar doordat de markt volgend jaar kan herstellen is de outperformance van verschillende deelsectoren nog niet ten einde.

Handelsconflicten frustreren markt voor halfgeleiders

Voor de sector halfgeleiders (chips voor diverse elektronische producten), kan het handelsconflict grote gevolgen hebben. Deze vroegcyclische sector kampt al met de lagere wereldhandel, de boycot van Huawei en de afzwakkende verkopen van smartphones. Nu komen daar de handelstarieven van de VS en het conflict tussen Japan en Zuid-Korea bovenop. Zo’n 20% van de Zuid-Koreaanse export komt uit halfgeleiders en deze staat al acht maanden fors onder druk. In juli was sprake van een daling van 28% over een jaar gemeten en vanaf deze maand staan Koreaanse producenten niet meer op de lijst van vertrouwde leveranciers. Voor Samsung en Hynix kan dit een moeilijk tweede halfjaar tot gevolg hebben.

Vorig jaar daalden de koersen van halfgeleiders fors, maar dit jaar presteren deze aandelen beter dan veel andere sectoren. Dit herstel is gebaseerd op de stabilisatie in vraag- en aanbodver-houdingen van de chips, de verwachting dat volgend jaar de vraag naar halfgeleiders aantrekt maar ook door optimisme over een handelsakkoord. Nu dit laatste weer wegvalt, krijgt de sector net als in mei een tik. Binnen de sector zijn de verschillen groot en zijn afhankelijk van het type halfgeleider dat wordt geprodu-ceerd. Producenten van onderdelen voor smartphones en Dram geheugenchips hebben het moeilijk. Dram is immers meer een bulkproduct, de voorraden zijn nog hoog en de prijzen daalden in juli met 12%. Groeimogelijkheden zijn zichtbaar in onderdelen voor camera’s, gezichtsherkenning, 3D en grotere schermen. Sony, Infineon en AMS profiteren van deze ontwikkelingen.

Terug naar Beleggingsnieuws