Publicatiedatum: 29 juli 2020
Auteur: Ineke Valke


Een sterkere euro is een blijk van vertrouwen en wakkert de belangstelling voor Europese aandelen aan. Met name de Italiaanse beurs vaart goed op het Europese herstelplan. Financiële waarden en nutsbedrijven, die van de steun en de green deal profiteren, zijn samen goed voor bijna 50% van de Italiaanse index. Ondanks het herstel van ruim 9% over de laatste twee maanden, staat de MIB Index (Milaan) op een verlies van bijna 14%.


Zweden en Denemarken staan dit jaar wel in de plus. Denemarken zelfs 17%. Dit komt vooral door de biotechbedrijven NovoNordisk en Genmab en door Vestas Windsystemen. Duitsland presteert dit jaar relatief goed; eerst door gezondheidszorg en technologie, gevolgd door de industrie en duurzame consumptiegoederen.


De achterblijvers zijn landen met veel toerisme, kwetsbare banken of met een minder sterke economische omslag. Denk hierbij aan Griekenland, het Verenigd Koninkrijk (VK), Oostenrijk en Spanje. De oplopende spanningen met Turkije zorgen voor nog meer onzekerheid voor Griekenland. Het VK zucht onder de Brexit en de zwakte van het pond. Ook missen de Britten de impuls van het Europese plan.

Grafiek: Herstel Europese aandelen loopt ver uiteen

Terug naar Beleggingsnieuws