Publicatiedatum: 20 mei 2020
Hoopvolle berichten over een medicijn en krachtige signalen vanuit Amerikaanse en Europese instituten zorgden voor een opleving op de beurzen. Producent Moderna maakte testresultaten bekend van een medicijn tegen het coronavirus en dat werd beloond met een koersstijging van 20% op één dag.

Omdat de testresultaten vragen opleveren, staat het aandeel al weer onder druk. Optimisme kwam verder voort uit de woorden van Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Hij gaf aan genoeg middelen te hebben om de economie te steunen. De Duitse bondskanselier Merkel zorgt samen met de Franse president Macron voor een versterking van de eenheid in de eurozone door met een initiatief voor een Europees coronafonds te komen. De afname van het renteverschil op perifere staatsleningen illustreert dit optimisme.

Het vertrouwen is ook te zien in het bredere herstel van de grondstofprijzen en de aandelenmarkten, waarbij beleggers wel onderscheid blijven maken, zeker tussen de Verenigde Staten en Europa. Dat de markten nog niet vol risk-on zijn, blijkt ook wel uit de sterke stijging van de goudprijs en het feit dat de rente minder is hersteld dan aandelen, sinds het dieptepunt in maart.

Herstel op beurzen door medicijntest en leiderschap

Terug naar Beleggingsnieuws