Publicatiedatum: 27 maart 2020
Auteur: Taoufik Boussebaa

Taoufik Boussebaa is lead Strategie en Communicatie bij de Rabobank. In deze column bespreekt Taoufik het belang van belegd blijven voor het opbouwen van vermogen op de lange termijn.

Taoufik Boussebaa

De wereldwijde verspreiding van het coronavirus en de maatregelen die overheden nemen om deze verspreiding te remmen, hebben geleid tot historisch grote dalingen op de beurzen. Vooral het tempo waarmee de besmettingen in Europa toenemen, zorgt voor onzekerheid. In Azië, waar relatief vroeg stevige maatregelen zijn genomen door de eerdere ervaring met SARS, zien we inmiddels een stabilisatie van het aantal besmettingen. Om het tempo van besmettingen in Europa beheersbaar te houden voor het zorgsysteem, zijn ook hier strenge maatregelen genomen.


Dat het coronavirus tot enorme economische schade leidt, is duidelijk. Hoe lang dit nog duurt, is onduidelijk. Hoewel deze ongekende crisis niet te vergelijken is met eerdere crises, worden beleggers wel vaker geconfronteerd met een crisisstemming op de beurzen. De belangrijkste les uit deze gebeurtenissen is niet uitstappen of verkopen. Hoe onzeker de situatie op het moment ook is, aan elke crisis komt een eind. Het beleid van centrale banken en overheden speelt hierin een belangrijke rol. Aandelenkoersen herstellen vaak wanneer de situatie niet langer verslechtert. Dit betekent in dit geval dat het herstel waarschijnlijk zal optreden wanneer het aantal nieuwe besmettingen buiten China niet langer toeneemt.


In de tussentijd blijven markten onrustig en zullen extreme koersuitslagen naar boven en beneden laten zien. Omdat de hersteldagen vaak onverwacht optreden, is het belangrijk om je beleggingen aan te houden. Als beleggers uitstappen in tijden van sterke koersdalingen met het idee later weer in te stappen, dan is de kans op verlies groot. Zij lopen namelijk veel risico om hersteldagen te missen, omdat deze dagen vaak onverwachts optreden. En het missen van een paar goede dagen kan grote gevolgen hebben voor de vermogensopbouw op de lange termijn. Het grootste risico voor beleggers is dan ook niet de virusschok zelf, maar dat ze de verkopende partij zijn in tijden van uitverkoop op de beurzen.


Goed om te weten: beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Terug naar Beleggingsnieuws