Het renteverschil met obligaties van Spanje en Portugal kan grotendeels verdwijnen nu het kwartje dan toch gevallen is bij de Italiaanse regering. Minister van binnenlandse zaken Salvini is na (de voor hem gunstige uitslag van) de Europese verkiezingen naar de Minister van Financiën Triva gegaan, omdat hij meer invloed wilde op de begroting.

Het kwartje is gevallen in Rome

De bedoeling was om stevig de strijd aan te gaan met de politici in Brussel. Daarmee zou Italië de hardliners echter alleen maar in de kaart spelen. De regering heeft inmiddels de begroting voor volgend jaar aangepast. Dit is echter niet naar de wens van Salvini en zijn kiezers, maar naar de wens van de Europese Commissie. De begroting was het twistpunt waarvoor een boete dreigde van liefst 0,5% van het BBP. Met een beetje bezuinigen op de nieuwe bijstandsregeling en het iets meer inboeken van belastinginkomsten past het begrotingstekort past weer binnen de Maastricht-criteria en is de dreiging voorlopig van tafel. De grote winst is dat door het bijleggen van het conflict de rente in Italië niet langer de opslag hoeft, die het kreeg door de halsstarrige houding van de politiek.

De afnemende kosten voor de financiering van de staatsschuld geven Italië meer financiële stabiliteit, houden de rating stabiel en bieden daarmee meer begrotingsruimte op termijn. Juist nu de rente in Europa extreem laag is, is het niet zo vreemd dat beleggers zich op de Italiaanse staatsobligaties storten. De rente is in Spanje en Portugal gedaald tot dichtbij die van de kern-landen. De tienjaarsrente is daar nu 0,4% en in België en Frankrijk en België is deze zelfs negatief. De Italiaanse rente ging de afgelopen week voor het eerst sinds deze regering er zit onder de 2%. De Italiaanse rente lag voor 2018 meestal gelijk aan de Spaanse. Dat betekent dat er nog genoeg ruimte is voor een verdere daling.

Terug naar Beleggingsnieuws