Publicatiedatum: 18 november 2020
Auteur: Peter Vonk


Met de radicale omzetting van zijn economische team maakt Erdogan de weg vrij om de economische problemen aan te pakken. Met deze beleidswijziging offert hij zelfs zijn schoonzoon Albayrak op als minister van financiën. Daarmee laat hij zien dat het menens is. De aangestelde centrale bankier Agbal staat bekend als een criticus van het huidige beleid van een lage rente, waar Erdogan juist wel achterstaat.


De waardering voor de ingreep werd daarom positief ontvangen met een rally in de Turkse Lira vanaf het dieptepunt. Beleggers verwachten dan ook renteverhogingen, wat de hoge inflatie van 12% kan tegengaan en voor buitenlandse kapitaalinstroom kan zorgen. Voor een verder herstel van de munt is echter meer nodig. Ten eerste de daadwerkelijke renteverhogingen. Vervolgens moet het economische team geloofwaardigheid opbouwen en transparantie bieden, waardoor het vertrouwen van beleggers kan terugkeren.


Wat verder kan helpen is de terugkeer van buitenlands toerisme en dat Turkije meer toenadering zoekt tot Europa, in plaats van ruzie te zoeken. Er moet dus nog het nodige gebeuren voordat het land uit de crisis is, maar de aanstelling van het nieuwe team is een belangrijke stap in de goede richting.

Grafiek met aantal Turkse Lira per Amerikaanse Dollar

Terug naar Beleggingsnieuws