Publicatiedatum: 8 maart 2021 

Het steunpakket van Biden van $1.900 miljard zal een forse impact hebben op de bestedingen in de maanden april tot en met juli. Pogingen het pakket kleiner te maken, bleken weinig succesvol. Na dit steunpakket volgt nog een herstelpakket. De angst bij beleidsmakers is nu om te snel terughoudend te zijn: liever doet men teveel dan te weinig. Het herstel in de VS wordt wel als K-vormig betiteld: de goed opgeleide werknemer nam zijn laptop mee naar huis om te gaan thuiswerken, waar de laag opgeleide werknemers in de dienstensector hun baan verloren.

Voor de laatste groep zijn de cheques van $1.400 bedoeld, maar niet alleen zij zullen die ontvangen. Het zal tot een flinke impuls in de uitgaven in duurzame consumptiegoederen leiden. Aan de andere kant zal er ook een grote groep Amerikanen zijn die de meevaller niet uitgeven. De spaarquote ligt al zeer hoog en voor een recessie op een ongekend niveau. Dat betekent twee dingen: er staat veel cash aan de zijlijn om te worden uitgege¬ven als de restricties zijn verlicht, wat in het huidige tempo van de vaccinaties waarschijnlijk in de zomer volop merkbaar zal zijn.

Bovendien zal een flink deel van de besparingen neersijpelen in de financiële markten, direct of indirect. Hoewel de cheques en het beleggen daarvan een typisch Amerikaans fenomeen is,  zijn ook in Europa, Japan en China de besparingen enorm gestegen. Daarom zal het herstel uit deze crisis in de bestedingen ook daar krachtiger kunnen zijn dan doorgaans na een recessie. De succesvolle vaccinontwikkeling maakt een forse economische bestedingsimpuls later dit jaar steeds waarschijnlijker. 

 

Hoge besparingen zullen neerdalen

Terug naar Beleggingsnieuws