Hongkongers maken een statement

De districtsverkiezingen in Hongkong zijn uitgelopen op een monsterzege voor het prodemocratische kamp. Die wonnen 86% van de zetels, dat was bij de vorige verkiezingen 25%. De Beijing-gezinde kandidaten gingen van 65% naar 12%. Het is echter ondenkbaar dat China op basis van deze uitkomst zijn positie ten aanzien van het uitgangspunt ‘één land twee systemen’ verandert.

Normaal gezien zijn deze verkiezingen niet boeiend, maar dit keer werd de uitkomst van de districtsverkiezingen vooral gezien als een referendum tegen de groeiende invloed van China en het regeringsbeleid van de China gezinde bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Beleggers reageren opgetogen op de uitslag op de hoop dat de gewelddadige protesten zullen afnemen. China heeft daarvoor de sleutel in handen. China heeft zich bij de aanhoudende protesten in de afgelopen maanden erg ingehouden.

En die opstelling is cruciaal voor de financiële markten. De situatie in Hongkong is belangrijk, niet alleen omdat het een belangrijke financiële en economische hub is in de regio. Maar ook omdat het politiek gezien nauw verweven is met het handelsconflict. Zo heeft het Amerikaanse Congres vorige week een wet aangenomen die zich in feite uitspreekt tegen de groeiende bemoeienis van China in Hongkong. Trump kan niet om die wet heen.

Tegelijkertijd wil Trump de relatie met China niet schaden om een fase-1 overeenkomst te bereiken. Het geopolitieke karakter van het conflict in Hongkong maakt het dan ook onwaarschijnlijk dat China hard zal optreden in Hongkong. De uitslag van de verkiezingen zal daar weinig aan veranderen.

Hongkongers maken een statement

Terug naar Beleggingsnieuws