Publicatiedatum: 24 augustus 2020


De race om het Amerikaanse presidentschap is losgebarsten. Op 3 november stemmen de Amerikanen voor een nieuwe president en ook een derde van de Senaat wordt opnieuw gekozen. Biden leidt consistent in de peilingen met een ruime marge. Dit zorgt er niet voor dat markten bezorgd zijn, getuige de recordstanden van de S&P 500 en de Nasdaq.

Dit is opmerkelijk, want een overwinning van Biden kan resulteren in een hogere winstbelasting voor Amerikaanse aandelen. Daarnaast heeft Biden de ambitie uitgesproken om flink te investeren in de energietransitie en dit zal de traditionele energiesector kunnen raken als zijn plan wordt uitgevoerd. Een winst van Biden kan wel gunstig uitpakken voor de handelsbetrekkingen en dit kan een steun in de rug zijn voor niet-Amerikaanse aandelen.

Een overwinning van Trump zorgt voor een continuering van het huidige beleid en kan ondersteunend zijn voor Amerikaanse aandelen, maar kan juist wel de relatie tussen China en de VS verder verslechteren. Markten kunnen hierdoor juist druk door ondervinden. Voor beide partijen geldt dat ze hun beleid zo goed mogelijk kunnen uitvoeren als ze een meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben.

Daarom is de uitkomst van de Senaatsverkiezing belangrijk. Beleggers houden niet van teveel veranderingen en naar alle waarschijnlijkheid is een republikeinse Senaat het meest gunstige scenario voor beleggers ongeacht de keuze voor Biden of Trump. Maar zoals het presidentschap van Trump heeft laten zien, kan de marktimpact totaal anders zijn dan van tevoren verwacht. Zo zijn de doemscenario’s voor de beurs allemaal niet uitgekomen.

Impact Amerikaanse verkiezingen op markten

Terug naar Beleggingsnieuws