Publicatiedatum: 2 juni 2021
Auteur: Ineke Valke

Succesvolle Europese concerns zitten ruim bij kas en dit biedt ruimte voor investeringen, overnames en dividendverhogingen. Bedrijven geven echter de voorkeur aan het inkopen van eigen aandelen. Deze liggen nu al 30% boven de omvang van geheel 2020. De Franse luxe merken LVMH en L’Oreál zetten daarbij de toon. LVMH in het bijzonder, door maar liefst 10% van haar eigen aandelen in te kopen tot een koers van 50% boven het huidige niveau. 


De aandelen van zowel LVMH als L’Oreál staan op een recordniveau. Er is vaak kritiek op share buybacks omdat het zou aangeven dat er geen rendabele investeringen meer voorhanden zijn, dat het aan toekomstplannen ontbreekt of dat het ten koste zou gaan van loonsverhogingen van werknemers. Diverse onderzoeken kunnen deze relaties niet aantonen en bij L’Oréal en LVMH is daar zeker geen sprake van. De inkoop verlaagt het aantal aandelen en de winst per aandeelhouder neemt daardoor toe.


Beleggers reageren enthousiast op de inkoop, waardoor de Europese buyback index nu beter presteert dan een dividend index. LVMH heeft een trend in gang gezet die meer Europese bedrijven zullen volgen.

Inkoop eigen aandelen geven kwaliteitsaandelen extra impuls

Terug naar Beleggingsnieuws