Invloed ESG neemt toe

Nederland loopt voorop in ESG-integratie, waarbij milieu, mens en bestuur worden meegewogen in beleggingsprocessen. Dat is één van de uitkomsten van een wereldwijde studie door het CFA instituut en de Principles for Responsible Investment onder 1100 beleggingsprofessionals. Wereldwijd vormen risicomanagement en de vraag van klanten belangrijke drijvende krachten achter ESG-integratie (Environment, Social en Governance). Toch worstelen de financiële specialisten in de praktijk nog met de vraag hoe zij dat nu precies moeten toepassen. Dit wordt mede veroorzaakt door een gebrek aan goede, vergelijkbare data en een gebrek aan kennis van ESG-aspecten. Hoe een onderneming wordt bestuurd is de belangrijkste ESG-factor die wordt meegewogen in het beleggingsproces.

Een andere conclusie van de studie is dat ESG-integratie vaker wordt toegepast bij aandelen- dan bij obligatiebeleggingen. Alhoewel portefeuillemanagers steeds vaker ESG-factoren meewegen in het beleggingsproces is het nog steeds de uitzondering dat deze factoren ook een plek krijgen in de financiële modellen zelf.

Van de Nederlandse respondenten vindt tweederde dat goed bestuur van invloed is op de ontwikkeling van aandelenkoersen. Voor milieu en sociale factoren geeft een derde aan dat dat zo is. Nederlandse respondenten verwachten echter dat ‘Environment’ en ‘Social’ de komende jaren steeds belangrijker worden. Opvallend is verder dat ESG-integratie in Nederland niet alleen wordt gezien als een middel om risico’s beter te managen, maar ook om kansen in de markt beter te onderkennen.

Terug naar Beleggingsnieuws