Publicatiedatum: 13 januari 2021 
Auteur: Ineke Valke
 


Beleggers kennen voor de maand januari ten minste drie beurswijsheden. Het zou de maand met de hoogste rendementen zijn, small caps doen het in januari beter dan large caps en de eerste vijf handelsdagen van het jaar zouden de beweging voor de rest van het jaar aangeven. Sinds 1965 is januari voor de S&P 500 en voor Nederland (CBS, AEX) één van de betere maanden, maar over de laatste dertig jaar gezien is dit nauwelijks het geval. 


Small caps presteren in januari over een periode van dertig jaar wel beter dan large caps. In Nederland en Duitsland is dit het geval in ongeveer 70% van de jaren; in de Verenigde Staten in 42%. Verklaringen voor deze januari-effecten zijn onder andere dat beleggers met uitkeringen over december weer aandelen kopen, de liquiditeit van small caps laag is en dat vermogensbeheerders de achterblijvers aan het einde van het jaar hebben verkocht. 


Deze worden in januari dan weer teruggekocht. De trend over de eerste vijf dagen van het jaar komt in meer dan 75% van de gevallen overeen met die van het hele beursjaar, maar als je die vijf dagen hebt gewacht neemt de kans snel af. Blind deze beurswijsheden volgen is en blijft dan ook risicovol.

 

Staafdiagram met rendementen small caps

Terug naar Beleggingsnieuws