Publicatiedatum: 10 februari 2021
Auteur: Ineke Valke   


Met een rendement van 20% in euro’s over het laatste halfjaar, laat de Japanse Nikkei index menig andere beurs achter zich. De Nikkei is een prijsgewogen en geen marktgewogen index en wordt daardoor minder gebruikt dan de Topix, die 8,5% steeg. Toch is de boodschap die de Nikkei geeft een duidelijke: Japanse bedrijven zijn afhankelijker van de ontwikkelingen in de Aziatische regio dan van de Japanse economie. 


De Nikkei bestaat voor 65% uit exportsectoren zoals informatietechnologie, industrie, consument cyclisch en communicatiediensten. Deze sectoren profiteren van de groei in Azië en de innovatieve impuls door corona. Een tweede boodschap is dat de rally zonder steun van buitenlandse beleggers is bereikt. In 2020 verkochten zij namelijk massaal. Nu keren buitenlandse beleggers snel terug en zorgt dit voor een extra opwaartse druk. Wat daarbij helpt is dat Japanse bedrijven meer en meer oog hebben voor aandeelhouders en winstgevendheid. Het winstpotentieel neemt verder toe als bedrijven de komende maanden hun inefficiënte belangen in elkaar verminderen. 


Vanaf 2022 zullen deze belangen namelijk negatief doorwerken voor hun weging in de index, met als peildatum eind maart van dit jaar. Bedrijven die de belangen verminderen stijgen harder dan de rest; bedrijven waarvan belangen worden verkocht zijn kwetsbaar.

Cyclisch herstel in Azië geeft Japan vleugels

Terug naar Beleggingsnieuws