Het stimuleringspakket van Japan maakt met een waarde van 4,8% van het bbp op het eerste gezicht een goede indruk. Alleen zijn het niet allemaal nieuwe maatregelen en is de helft afhankelijk van of de bedrijven gaan investeren. Ook kan een deel van de stimulering volgend jaar nog worden gekort. De regering gaat zelf uit van een impuls van 1,4% van het bbp tot 2021, maar zelfs dat kan te optimistisch zijn. Met dit plan is duidelijk dat de Japanse premier Shinzo Abe zich gedwongen voelde om de btw-verhoging in oktober door te voeren.

Die verhoging moet de financiële positie van de regering verbeteren, maar door de val in consumentenbestedingen en alle compensaties zal dat op korte termijn niet plaatsvinden. Abe’s Abenomics staat bekend om de drie pijlen. Nu geeft Abe drie nieuwe pijlen aan dit pakket mee: klimaatbestendige (her)bouw, tegenwicht aan de exportdaling en het opvangen van de verwachte teruggang na de Olympische Spelen. Er zal extra geïnvesteerd worden in onderwijs en technologie en in 5G.

De vraag blijft wel of er genoeg personeel is om dit waar te maken. Van de plannen van 2016 is immers slechts een kwart uitgegeven, doordat er te weinig werknemers waren om de plannen uit te voeren. De consument krijgt nu een grotere rol en Abe probeert het consumentengedrag te veranderen. Het aanmoedigen van pinbetalingen met kortingen was al bekend. Nu krijgen consumenten mogelijk ¥ 5.000 cash als ze ¥ 20.000 mobiel betalen. Dat komt aardig in de buurt van een eerste variant van helikoptergeld.

Japanse stimulering is niet wat het lijkt

Terug naar Beleggingsnieuws