Publicatiedatum: 3 augustus 2020

Pas op 17 augustus worden de handelsbesprekingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) hervat. Ze hebben dan minder dan twee maanden om tot een akkoord te komen, want anders is er niet genoeg tijd om het verdrag door alle lidstaten te laten goedkeuren. Er ligt voorlopig nog geen voorstel waarover regeringsleiders zich kunnen uitspreken. Daarmee is de kans op een no-deal Brexit, een vertrek van het VK zonder overeenkomst, groter dan ooit. De EU maakt duidelijk dat zij daar klaar voor is.

Bij het Europees herstelplan is vorige week € 3 miljard gereserveerd om Ierland, Nederland en België als meest getroffen lidstaten te ondersteunen bij de gevolgen van een no-deal Brexit. Daarmee kunnen bijvoorbeeld vissers worden gecompenseerd die niet meer in de Britse wateren mogen vissen. Dit betekent echter niet dat er geen overeenkomst kan komen. De tijd dat het VK grote ambities had is inmiddels ver-streken.

Zo wordt alleen nog een handelsakkoord nagestreefd voor goederen en blijft de dienstenindustrie volledig buiten het akkoord. Dat is een zware aderlating voor de Londen, waardoor alle Britse asset managers het recht verliezen om hun fondsen in de EU aan te bieden. Waar de Brexiteers hun hoop hadden gevestigd op een handelsakkoord met Trump als toonbeeld van hun nieuwe mogelijkheden, is deze mogelijkheid doorgescho-ven naar volgend jaar.

Dat betekent dat de Britse economie een nieuwe slag krijgt, terwijl de werkloosheid al historisch hoog is. Met een kwetsbare economie, een hoog begrotingstekort en een fors tekort op de lopende rekening zijn de fundamenten voor pond sterling slecht. De forse underperformance van Britse aandelen dit jaar is daarmee niet snel hersteld.

Komt er nog een handreiking voor het VK

Terug naar Beleggingsnieuws