Kredietmarkt oogt gezond

Onrust van de aandelenbeurzen niet overgeslagen op de obligatiemarkt

De kredietopslag op investment grade is licht gestegen , maar fors lager dan begin dit jaar. Sterke bedrijven hebben geen moeite om hun acquisities te financieren. Dat toont aan dat de markt een gezonde ondertoon heeft.

De oplaaiende handelsoorlog leidde op de obligatiemarkt niet tot onrust. De kredietopslag op investment steeg deze maand van 58 naar 66 basispunten en staat daarmee nog aanzienlijk beneden de 93 bp die we begin dit jaar op het bord hadden staan. Daarmee staan de spreads rond het gemiddelde niveau van de afgelopen vijf jaar. Tegen de achtergrond van het wegvallen van de steunaankopen van de ECB is dat een opmerkelijk krachtige prestatie. Dat betekent dat de markt weinig angst heeft dat de recente ontwikkelingen rond het handelsconflict tot problemen gaan leiden. Wat hoopgevend is, is dat sterke bedrijven hun financiering gemakkelijk rond krijgen en dat ze daarbij bereid zijn belangrijke concessies te doen. Zo gaf IBM voor US$ 20 miljard aan obligaties uit voor een acquisitie, maar schortte daarbij de aandeleninkoop op, zodat de rating van single A gehandhaafd blijft. Ook Bristol-Myers kon een grote acquisitie financieren waarbij de schulden met 75% toenamen bij gelijkblijvende kredietopslagen.

Aan de andere kant moest het zwaar met schuld beladen Altice de hoofdprijs betalen voor een achtjaarsobligatie: 10,5% in US$ en 8% coupon voor de euro tranche. Dat toont aan dat de markt niet overspannen is, maar een gezonde ondertoon heeft. Opdrogen van de kredietmarkt zoals we eind vorig jaar zagen, is op dit moment ook niet te verwachten. De keerzijde is wel dat voor beleggers in kredietobligaties dit jaar het meest rendement al wel gemaakt. Al zit er zeker meer in het vat als de markt wat ontspannener gaat kijken naar bedrijven die nu nog gemeden worden, zoals kredieten in Italië.

Terug naar Beleggingsnieuws