Publicatiedatum: 10 februari 2021
Auteur: Peter Vonk
   


De kredietopslagen zijn sinds eind maart vorig jaar sterk gedaald. De zoektocht naar rendement en de enorme monetaire impuls hebben hier voor gezorgd. In de grootste high yield markt Amerika, bieden Amerikaanse high yield bedrijfsobligaties nu een effectief rendement van 3,96% in dollars. Dit is het laagste niveau ooit, en dat in een pandemie.


Een ander voorbeeld zijn de achtergestelde bankobligaties (coco’s). De kredietopslag op coco’s die een jaar geleden verdrievoudigde van 2,6% naar 7,8%, is inmiddels afgenomen tot 3,2%. Dit is 80 basispunten boven het laagste punt. Beleggers hebben dus al een behoorlijk schot voor de boeg genomen op het economische herstel.


Hierdoor zal het rendement op risicovollere obligaties in grote mate bepaald worden door het effectieve rendement en kredietverliezen, en in mindere mate door een verdere daling van de kredietopslagen. De obligaties van opkomende markten zijn de uitzondering. De kredietopslagen zijn ook daar fors afgenomen. De kredietopslagen zijn ook daar fors afgenomen, maar bieden gecorrigeerd voor kredietkwaliteit en vanwege de relatief laag gewaardeerde valuta’s nog wel voldoende potentieel als het herstel doorzet.

Kredietopslagen obligaties hard gedaald

Terug naar Beleggingsnieuws