Lastig jaar voor actieve beleggers

Actieve beleggers die een index willen verslaan, hebben het gemakkelijker als het gemiddelde aandeel in die index beter presteert dan de index. Zelfs een pijltjes gooiende aap kan dan de markt verslaan. Niet dit jaar. De gelijk gewogen index blijft dit jaar maar liefst 8% achter bij de naar marktkapitalisatie gewogen index. Dat wordt veroorzaakt door de sterke performance van Amerikaanse IT-aandelen met een zwaar gewicht in de index.

Deze IT-bedrijven profiteren van de disruptieve innovatie van het (mobiele) internet. Het wereldwijde internet zorgt er voor dat hun succes net als een filmpje op YouTube viraal gaat. Daardoor bezitten bedrijven als Google, Amazon, Facebook en Netflix feitelijk een monopolie, wat ook terug te zien is in de winstgevendheid van deze bedrijven.

Wanneer slechts enkele aandelen de kar trekken wordt er gesproken van een smalle markt. Vooral aan het eind van de opgaande cyclus versmalt de markt. Een versmalling is dus bepaald geen teken van kracht. De grote vraag natuurlijk is wanneer dit zal eindigen. Waardering is daarvoor geen goede indicator, die bereikt vaak onvoorstelbare hoogtes, hoger dan deze aandelen nu worden gewaardeerd. Vaak wordt de piek bepaald door een stemming van euforisch optimisme en ook wat dat betreft is er nog ruimte.

Terug naar Beleggingsnieuws