Publicatiedatum: 4 november 2020
Auteur: Ineke Valke


De nieuwe lockdowns in Europa zullen het economisch herstel in Europa weer terugwerpen. De invloed zal echter minder sterk zijn als in maart. De meeste productiefaciliteiten blijven open en het doorlopende herstel in Azië kan de vraag naar Europese producten hoog houden.


Van de sectoren die tijdens de eerste lockdowns het hardst geraakt werden (zoals energie, industrie, consument cyclisch, financiële waarden en onroerend goed), zijn de eerste drie nu ook kwetsbaar. Toerisme en vervoer worden wederom geraakt en hun waarderingen zijn hoger dan begin maart. Vooral Duitse, Britse en Italiaanse aandelen ondervinden meer druk.


Sinds juli blijven de Europese beurzen schommelen rond hun eerdere waarden en over het jaar staan de meeste beurzen meer dan 10% in de min. Het ontbreekt aan echt overtuigende bedrijfsresultaten. De winsten over het derde kwartaal waren weliswaar beter dan verwacht, maar vooral als gevolg van kostenbesparingen en niet door een echte omzetimpuls. Een succesvolle corona-aanpak kan het consumentenvertrouwen verbeteren, waardoor omzet, winstgroei en beurzen verder kunnen herstellen.

Grafiek met sectorrendementen in Europa

Terug naar Beleggingsnieuws