De uitslag van de Spaanse verkiezingen brengt een nieuwe regering niet dichterbij.

Premier Sanchez is er niet in geslaagd meer zetels te veroveren. Bovendien hebben de partijen met wie hij mogelijk tot een regering zou moeten kunnen komen, een nederlaag geleden. Zowel Podemos, ter linkerzijde van de socialisten, als Ciudadanos, als middenpartij, leden een gevoelige nederlaag. Daarmee zijn de mogelijkheden voor premier Sanchez om een nieuwe regering te vormen, nog lastiger dan ze al waren na de vorige verkiezingen. Toen lukte het Sanchez niet om tot een coalitie te komen, na zijn verkiezingszege. 


Ondanks de overwinning van de oppositie is er voor hun ook geen mogelijkheid een regering te vormen. De Partido Popular ging van 66 naar 88 zetels en blijft daarmee nog flink achter de PSOE van Sanchez met 122 zetels. De grootste winnaar is de rechts-nationalistische Vox-partij met 52 zetels. Die partij speelt in op nationalistische gevoelens en verzet zich tegen de afscheidingspartijen als die in Catalonië 


Ondanks het uitblijven van een regering in Spanje is de markt allesbehalve onrustig. De kredietopslag op Spaanse obligaties is slechts 60 basispunten. Dat is de helft van wat aan het begin van het jaar was. Zolang de Spaanse economie het goed blijft doen, zijn er weinig problemen te verwachten. Maar op termijn is een regering nodig die kan hervormen en bezuinigen.

Markt blijft kalm zonder Spaanse regering

Terug naar Beleggingsnieuws