Publicatiedatum: 14 april 2021
Auteur: Ineke Valke

Toshiba kan het symbool worden van een doorbraak op de Japanse aandelenmarkt. Het concern is doelwit van een overnamestrijd tussen minimaal twee partijen, namelijk het Europese CVC en het Amerikaanse KKR. Indien een bod slaagt, is het de grootste beurs-exit ooit in de Japanse geschiedenis. Dit zal de deur open zetten van het gesloten Japan.


Japanse bedrijven zijn aantrekkelijk voor private equity partijen. Door hun hoge kasstromen en hoge kasposities is een overname al gauw winstgevend. Een tweede doorbraak is het onafhankelijke en door aandeelhouders afgedwongen onderzoek naar de mogelijke manipulatie door topman Kurumatani bij zijn herverkiezing. Zo’n onderzoek is uniek en nu de topman zelf opstapt, wordt de weg vrijgemaakt naar meer activisme onder aandeelhouders.

Tot slot kan de Japanse overheid zelf aantonen dat zij hun markt verder willen openstellen. De Japanse regering moet namelijk goedkeuring verlenen omdat Toshiba’s activiteiten in halfgeleiders, nucleaire technologie en militaire componenten onder ‘nationaal belang’ vallen. Hoe dan ook, de Japanse markt is wakker geschud. 

 

Mogelijke doorbraak in Japanse aandelen

Terug naar Beleggingsnieuws