Mooie start van 2019

De afgelopen maand was één van de beste januarimaanden in meer dan 30 jaar voor de MSCI AC World index. Met een totaalrendement in euro van 7,5% was het de op drie na beste januarimaand sinds 1987. In de jaren dat januari positief sloot (20 jaren), volgde in de meeste gevallen (16 jaren) een positief jaareinde voor de wereldaandelenmarkt. Het zegt niks over het instapmoment want de maand januari zit ook in het jaarrendement. Bovendien is januari vooral een correctie geweest op de slechte decembermaand. Ten opzichte van 12 maanden geleden zijn bijna alle beurzen lager.

De lagere aandelenwaarderingen, een solide dividendrendement, een dollar die naar verwachting gepiekt heeft, een afwachtende houding van de Fed en meer stimuleringen vanuit China, kunnen voor een goede voortzetting in 2019 zorgen. Waar in het vierde kwartaal van vorig jaar het beleid van de Fed, politieke risico’s en recessieangst de oorzaak vormden voor de forse koersdalingen, speelden dezelfde factoren juist een belangrijke rol in de positieve ontwikkeling in januari.

De opmerkelijkste stijgers in januari waren vooral te vinden in de opkomende markten. Die categorie was vorig jaar juist hofleverancier van de grootste verliezers. Op nummer één prijkt de Turkse aandelenmarkt (17,5%), gevolgd door de Braziliaanse (17,3%), Pakistaanse (15,9%), Russische (13,1%) en Colombiaanse (13,1%). Per saldo lieten de opkomende markten in januari een plus zien van 8,5%, tegen gemiddeld 7,4% voor de ontwikkelde markten. Ook aan de obligatiekant lieten opkomende markten een sterk herstel zien met een plus van 4,5% (in euro). Over de hele breedte was januari een sterke maand voor de obligatiemarkt en daarmee zagen we daar een voortzetting van de sterke plus van november en december. Het herstel van de highyieldmarkt was met name opvallend.

Hoewel een positieve januarimaand geen garantie is voor een positief jaareinde, laat het verleden wel zien dat een sterke januarimaand een goede basis is voor het hele jaar. Nu centrale bankiers de kat uit de boom kijken, hangt het verdere verloop van dit jaar in grote mate af van ontwikkelingen rondom de Brexit en het handelsconflict.

Terug naar Beleggingsnieuws