Publicatiedatum: 25 november 2020
Auteur: Gert van de Paal


De interesse voor duurzaam beleggen blijft toenemen en steeds meer fondshuizen claimen dat zij duurzaamheidsaspecten meewegen in hun beleggingsbeslissingen. Om die betrokkenheid te kunnen beoordelen lanceert Morningstar een aanvullende kwalitatieve duurzaamheidsrating, het ESG Commitment Level. Inmiddels zijn 40 fondshuizen en 107 fondsen geanalyseerd. 


Bij de analyse wordt gekeken naar hoe een vermogensbeheerder invulling geeft aan actief eigenaarschap en of de integratie van duurzaamheid wel echt wordt doorleefd binnen het fondshuis. Daarnaast wordt er gekeken naar welke middelen worden ingezet. Van de reeds beoordeelde vermogensbeheerders scoort Robeco uitmuntend en NN IP goed. Een bedrijf als Vanguard blijft achter. De nieuwe rating is een aanvulling op de Morningstar Sustainability Rating. 


Terwijl die rating iets zegt over de duurzaamheidrisico’s van de bedrijven in een beleggingsfonds, kijkt de nieuwe rating naar het hele duurzame beleggingsproces daarom heen. Wij juichen deze ontwikkeling toe, omdat beide ratings samen een completer beeld geven van de duurzaamheid van fondshuizen en hun producten. Het is nog niet bekend wanneer deze rating beschikbaar komt voor retailbeleggers.

afbeelding hand met medailles

Terug naar Beleggingsnieuws