Na vier jaar uitstel is de btw in Japan verhoogd

De Japanse consument blijft terughoudend. Mogelijk kunnen toeristen hen een laatste zetje geven in het veranderingsproces.

Na bedrijven is nu de Japanse consument aan zet

Vier jaar later dan gepland, is het btw-tarief in Japan verhoogd van 8% naar 10%. Het uitstel is een gevolg van de slechte ervaringen in 2014, toen de btw-verhoging een recessie inleidde. Pas eind 2018 evenaarden de consumentenbestedingen het niveau van begin 2014. Daarom blijft ditmaal het tarief op voeding, drank en krantenabonnementen ongewijzigd en is de omvang van de extra btw-lasten ruim 30% lager dan in 2014. Daarnaast is er compensatie voor de lagere inkomensgroepen, op onder meer uitgaven aan onderwijs, pensioenen, kinderopvang en milieuvriendelijke auto’s. De btw-lasten zullen uiteindelijk 80% onder die van 2014 liggen. Voor de toekomst van Japan is het belangrijk of de instelling van de Japanse consument verandert.

De theorie dat deflatie leidt tot uitstel van consumentenbestedingen werd in Japan bevestigd. De eerste btw-verhoging leidde slechts tot een kleine opleving door ‘hamsteren’ van de consument. Hetzelfde effect zien we de laatste maanden. Deflatie heeft de Japanse consument sterk beïnvloed. Toerisme en de Olympische Spelen kunnen voor een gedragsomslag zorgen. Op dit moment betalen Japanners veel contant. Om het gebruik van creditcards te stimuleren krijgt de consument tot medio 2020 een korting van 5% bij betaling per card. Toeristen kunnen voor een verdere acceptatie van de card zorgen en ervoor zorgen dat na de verandering bij bedrijven, waar de aandacht naar winsten is gegaan, de consument draait en minder angstig is om te besteden.

Terug naar Beleggingsnieuws