Niet elke beursintroductie is een succes

Rode cijfers voor Uber op haar eerste dag op de beurs

De beursgang van Uber is nog geen succes. Het aandeel opende onder de introductieprijs en sloot de dag af met -8%. Uber is echter geen uitzondering op de regel; historisch gezien blijven rendementen van beursgangen achter op de markt.

De beursintroductie van Uber stelt vooralsnog teleur, want op de eerste dag daalde de koers met 8%. Was het slechte timing, wantrouwen of doen beursintroducties het vaker slecht? Alle drie de argumenten zijn juist. De timing was minder gelukkig, doordat de onrust over het handelsconflict weer oplaaide en de beursgang van concurrent Lyft tot nu toe weinig succesvol is. Beleggers twijfelen aan het verdienmodel van de taxidiensten. Dat het bedrijf verlieslatend is, is niet uniek. In de periode 1980-2018 was dat immers bij 39% van de ondernemingen het geval en vorig jaar zelfs 80%. Alleen is het de vraag óf en wanneer de taxidiensten winstgevend worden omdat looneisen, concurrentie en benodigde investeringen voorlopig hoog blijven.

Beursintroducties spreken tot de verbeelding, omdat het meestal bedrijven uit de nieuwe economie betreft en de kans op een ruime winst in de eerste dagen groot is. Toch blijven historisch gezien rendementen van beursintroducties achter op de rest van de markt . Op dit moment komen veel ‘unicorns’ naar de beurs. Dit zijn bedrijven die op de particuliere markt bij private equity bedrijven minimaal 1 miljard US dollar waard zijn. De publieke markt is terughoudender met de waardering. Toch zijn er recent ook grote successen, zoals de introducties van Levis, Beyond Meat, Pinterest en Zoom Video. Ten opzichte van de zeepbel van 2000 bestaan deze bedrijven nu langer en kijkt de belegger kritischer naar het winstpotentieel.

Terug naar Beleggingsnieuws