Publicatiedatum: 15 maart 2021 

Eén van de meest zorgwekkende ontwikkelingen in de markt zijn de zeepbellen die geregeld worden opgeblazen, maar moeilijk worden doorgeprikt. Inmiddels is Gamestop, de winkel in computerspellen die sterk te lijden heeft van de verschuiving naar online, aan een tweede koersopmars begonnen. Gamestop staat nu meer dan 50 keer de boekwaarde en viermaal de (nota bene dalende) jaaromzet, waarmee het duurder is dan Amazon. De speculerende gamers blijken ook marktverstorend. Als de gratis Robin Hood-app uitvalt, blijkt de handel in de aandelen die de bezitters ervan hebben meer liquide en met minder grote uitslagen plaats te vinden. Dit omdat andere beleggers wegblijven bij erratisch handelende aandelen.

Een andere hype die in de VS bijzonder succesvol is, komt naar verluidt ook overwaaien naar Euronext. De SPACs zijn beurs-bedrijven met een bankrekening waarvoor ze in twee jaar een bedrijf willen kopen. Geruchten dat een SPAC in de VS Lucid (een producent van electrische auto’s) zou gaan acquireren, leidden tot een verzesvoudiging van de koers. Dit terwijl beleggers niet weten of de overname er komt, laat staan tegen welke voorwaarden. Tegen deze achtergrond is het niet zo gek dat er steeds meer eisen komen aan het goed informeren van beleggers, al kan dat er ook voor zorgen dat particuliere beleggers van sommige markten wegblijven.

Problemen zijn er echter niet alleen bij kleine beleggers. Het faillissement van fintech Greensill wijst uit dat professionele partijen en toezichthouders ook ziende blind kunnen zijn. Nu die zeepbel is doorgeprikt, is iedereen verrast hoe groot de schade is.

 

Nieuwe beleggers zorgen voor zeepbellen

Terug naar Beleggingsnieuws