Ogen gericht op G20

Deze week gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar de G20 top in Japan op 28 en 29 juni. Hier komen centrale bankiers en staatshoofden samen van de 20 grootste economieën ter wereld (19 landen plus de EU). Het is vooral belangrijk dat president Xi en Trump aanwezig zijn. Zij zullen op deze top met elkaar spreken over het handelsconflict dat is vastgelopen. Dit onderwerp overstijgt in belang de agenda van deze bijeenkomst, waarmee de G20 top in feite is gereduceerd tot een G2 top. De verwachtingen bij beleggers zijn hooggespannen.

In juni zijn de wereldwijde aandelenmarkten met 4,8% gestegen, waarmee de daling van 5,4% in mei voor een groot deel is goedgemaakt. De voorbereidingen voor deze meeting zijn in volle gang.
Voor de Amerikanen is het belangrijk dat China over de brug komt met structurele veranderingen op het gebied van bescherming van intellectueel eigendom, handelsbarriëres, geforceerde overdracht van technologie, cyberaanvallen en de afdwingbaarheid van de gemaakte afspraken. Voor de Chinezen is respect voor de soevereiniteit belangrijk. Opvallend is de meeting vorige week tussen president Xi en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voorafgaand aan de G20 top. Mogelijk wordt het dossier Noord-Korea ook besproken en mogelijk door de Chinezen als onderhandelingstactiek ingezet. De verwachtingen bij beleggers zijn hooggespannen, maar beleggers dienen rekening te houden met een teleurstelling, aangezien het conflict meer is dan een handelsconflict. Het gaat in essentie om een strijd tussen twee concurrerende machten. Wat betekent dat het handelsconflict niet met één top is opgelost, maar vele jaren kan aanhouden.

Terug naar Beleggingsnieuws