Een nieuwe regering kan de vooruitzichten verbeteren door de belastingstructuur te veranderen en hervormingen door te voeren. Dit vraagt om een krachtige regering, die tegenwicht kan bieden aan het populisme.

Onverwachte kans voor Italiaanse politiek

Het uiteenvallen van het Italiaanse kabinet kent voorlopig een andere uitkomst dan Lega-leider Salvini had gewild. President Mattarella wil namelijk proberen om nieuwe verkiezingen te voorkomen. De Vijfsterrenpartij en de PD, Partito Democratico, krijgen de kans om samen een nieuwe regering te vormen. Daar moeten ze wel snel uitkomen, want anders komen er alsnog vervroegde verkiezingen. Totdat de verkiezingen daadwerkelijk plaatsvinden stelt Matarrella waarschijnlijk een technocratisch kabinet aan die verantwoordelijk wordt voor de begroting van 2020, die medio oktober in Brussel moet zijn ingediend. Dat is geen gemakkelijke klus. In het tweede kwartaal kwam de economie tot stilstand en door een stabilisatorregel dreigt er begin volgend jaar een btw-verhoging die de begroting op orde moet houden.

Vooralsnog zijn beleggers opgelucht door het uiteenvallen van het kabinet. De 10-jaars rente is 30 basispunten gedaald tot 1,3% en het verschil met de Duitse rente niet opgelopen. De rente is echter wel hoger dan de economische groei, waardoor de vooruitzichten moeizaam blijven. Bovendien zijn de schulden en werkloosheid hoog en zijn er diverse belemmeringen op de arbeidsmarkt en voor het bedrijfsleven. Italiaanse aandelen lijken met een koers-winstverhouding van nog geen 10 aantrekkelijk, maar de grote weging naar banken, nutsbedrijven, energie en autofabrikanten zorgen voor moeizame vooruitzichten. Een nieuwe regering kan de vooruitzichten verbeteren door een efficiëntere belastingstructuur in te voeren en hervormingen door te voeren. Dit vraagt om een krachtige regering, die tegenwicht kan bieden aan het populisme.

Terug naar Beleggingsnieuws